Kaszások és bringások a rekkenő hőségben

Nyár van, sárgulnak a búzatáblák, itt van az aratás ideje. Ezúttal egy hagyományőrző Aratóünnepségre látogattunk el Nyírbogdányba 2022.08.06.-án egy rövidke utazásra a múltba. A forrónak ígérkező nap ellenére újból számottevő létszám gyűlt össze, hogy közösen nekivágjunk ennek a kalandnak. Csakúgy mint máskor, ismét családosok, baráti társaságok, fiatalok és nyugdíjasok is bekapcsolódtak programunkba.

Utunkat az árnyat adó fák övezte Nyírtura felé vettük, igazán kellemes érzés volt, a fák lombjai alatt a nap hevétől óvva kerékpározni. De nem bíztuk a véletlenre a hűsítést fagylaltozással is rásegítettünk

.

Nyírbogdányba érve, közösen idéztük meg a múltat, testközelből élhettük át hogyan zajlott a kézi aratás, milyen emberpróbáló munka volt az. Régen is voltak nagy melegek, de a hőségriadót hírből sem ismerték az emberek, főleg vidéken. A munkát el kellett végezni, forróság ide vagy oda. De vajon hogy élték túl dédanyáink, dédapáink a rekkenő hőséget, a kánikulát a szántóföldeken, kemény fizikai munkavégzés közben, nem az iroda hűvösében elbújva a nap perzselő ereje elől? Ráadásul még naptejet sem igen használtak. Igaz, az ózonlyuk sem volt olyan rossz állapotban, mint manapság.

De ennél is fontosabb volt, hogy ők még tudták, a szabadban végzett munka, amikor tombol a hőség, tűz a nap, nem nekivetkőzve a leginkább kibírható, hanem szellős, világosabb ruházatban, fejkendőben, kalapban. Így védte a hajdani parasztembereket, napszámosokat a fejfedő és a többrétegű ruházat a leégéstől és a hőgutától. 

 

A nagy munkavégzésben persze meg is kellett pihenni, ebédidőben előkerült a batyuból a szalonna, a paprika, paradicsom. A vízes flaskából is jókat húztak, hisz a folyadékot pótolni kellett már akkor is, a kemény fizikai munka pedig megkívánta a tartalmas étkezést. 

                                   

Sok lazsálásra persze nem volt lehetőség, ha netán el is szundított a napszámos pár percre egy-egy fa árnyékában. Mindezt az élményt egy igen családias közegben éltük meg, vendéglátóink kitettek magukért és a frissítő vizen túl pogácsával, tepertővel és hozzá ízletes zöldségekkel láttak vendégül minket, melyet ezúton is köszönünk a szervezőknek.

Az aratóverseny befejeztével a település tájházában az eredményhirdetést néhány színes fellépés előzött meg, volt néptánc bemutató, citera és népdalok is elhangzottak. Megannyi élménnyel gazdagodtunk ezen a napon, érdemes volt bringára pattani a rekkenő hőség ellenére is!

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával valósult meg. 

 

További képek a fotóra kattintva:

Angi képei:

Címkék, kulcsszavak: 

Naptár dátum: 

szombat, 2022, augusztus 6