Napsütés, látnivaló, halászlé

Rétközi barangolásra indultunk 2022.09.24-én lelkes, 40 fős csapattal. Megnézni, megérteni, megélni és megízlelni szinte minden formájában egy szeletet kapni e vidékből.

A meleg, napsütéses idő miatt igen szerencsésnek érezhettük magunkat, főképpen azért, mert tartós esőzés előzte meg túránkat.  Sőt a következő napokban újból az esőé lesz a főszerep. Elmondhatjuk, mint a torpedó játékban egy lövésből talált, süllyedt. A héten az egyetlen alkalmas nap ez volt a szabadtéri programhoz.

Utunkat Nagyhalász felé vettük, megse álltunk egészen a Mága-hídig, rövid pihenőt tartottunk és máris indultunk tovább, hiszen egy mozgalmas nap elé néztünk.

Hamarosan elérkeztünk a Csuha-Kállay kúriához, ahol rövid ismertető előadást néztünk meg a ma már műemlékvédett épületet fénykorában birtokló családról, a település látnivalóiról. Ezt követően házigazdáink finom menta teával és hozzá sós harapnivalóval kínáltak minket. Sőt, mivel jelenleg könyvtár is működik itt, ingyen elvihető könyvek tüstént gazdára találtak.

                                                     

Ezután a zúgói szivattyútelepet vettük célba. A műszaki érdeklődésűek legnagyobb örömére, rendkívül informatív és szerteágazó, izgalmas előadást hallgathattunk meg a helyi vízügyes munkatárs jóvoltából, megannyi érdekességet megosztott a csapattal. Szívesen maradtunk volna még tovább is, de az idő szaladt és nekünk gurulni kellett tovább. 

Utolsó állomáshelyünkhöz a Tiszatelki Hajnal horgásztóhoz nem volt könnyű az eljutás, hiszen itt az aszfaltot elhagyva földútra tértünk, de végül nem volt a sár olyan vészes, ami miatt nem tudtunk volna kerékpározni. Megérkezvén a halászlé még rottyant egyet a bográcsban, így volt időnk az ebéd előtt gomba, gyógy-és fűszernövény bemutatóra. Lehetőségünk nyílt számos különleges és intenzíven aromás növényt megismerni, kézbe venni, megillatozni, de még hazavinni is. A gombák közül erre az évszakra leginkább jellemző, a környéken fellelhető, ehető fajtákat vizsgálhattuk meg közelről. Megannyi felhasználási tippet kaptunk ezen előadáson, melyik növény mire nyújt gyógyírt, mi fűszerezi ételeinket és melyek azok a növények melyek ritkaság számba mennek a hazai kiskertekben. Köszönjük ezt a rendkivül gazdag ismertetőt Kazai Bélának, aki nemcsak túravezető de gombaszakellenőr is egyben.

Az ízletes halászlé pedig csak megkoronázni tudta e napot, amit friss levegőn, egy horgásztó partján vidám hangulatban fogyasztott a csapat. Köszönjük a Tiszateleki Hajnaltó Horgász Egyesületnek a meghívást, a kiváló, ínyenc halászlevet, mely  a szakácsot dicséri. Megérte ennyit tekerni érte.  Az ebédet követően még egy könnyed sétára indultunk a tóparton, megcsodálva a vizet és annak buja zöld környezetét. Majd búcsút intve újból nyeregbe pattanva indultunk, hisz az otthon még távol volt. 

                                   

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával valósult meg. 

 

További fotók a képre kattintva: 

Heni fotói:

Enikő fotói:

Címkék, kulcsszavak: 

Naptár dátum: 

szombat, 2022, szeptember 24