Tisza-tó kerülés -Tekerj a Zöldbe!

A Tisza-tó hazánk legnagyobb mesterséges tava, saját ökoszisztémával és rendkívül sokszínű programlehetőségekkel. Érintetlensége, természetes bája egyre több turistát, családot, kikapcsolódásra vágyót vonz. Biciklis paradicsom aTisza-tavat körbebringázni különleges természet-élmény és remek mulatság, mert nem csak könnyű a terep, de laza tempó mellett is rengeteg látnivalót bele lehet sűríteni egy napba.

 A biciklis út a tavat körbeölelő gáton fut végig, így egész utunk során gyönyörködhetünk a páratlan atmoszférájú, nagy vízfelületben.
Első állomáshelyünk a poroszlói Tisza -tavi Vízi Sétány és Tanösvény lesz. A víz fölé, cölöpökre épített, 1500 méter hosszú pallórendszeren fedezhetjük fel egy kényelmes séta során a Tisza-tó természeti értékeit. Olyan, vadregényes helyekre juthatunk el, ahova sem gyalog, sem csónakkal nem tudnánk. Majd ismét kerékpárra pattanva folytatjuk utunkat a melegben megmártózhatunk az egymás után sorakozó - körei, dinnyésháti, sarudi, poroszlói vagy abádszalóki, tiszafüredi - pompás strandok valamelyikén. A Kiskörei hallépcsőnél áthaladó halfajokat testközelből nézhetjük meg. Ezen a településen hosszabban időzünk majd, hiszen több látnivalója is van a hallépcsőn kívül itt található a nem olyan régen átadott Kilátótorony, mely két összefordított hajótest képét ábrázolja. Az építmény, az Alföld szívének egyik legmagasabb pontja, nagyszerű példája az acél-és faszerkezetek harmonikus összehangolásának. Tetejéről csodálatos kilátás tárul a látogatók elé a kiskörei kikötőre, a Tisza-tóra, az abádszalóki öbölre és a vízerőműre. Innen rövid kitérővel a kiskörei Tájházhoz gurulunk el, ami egy földműves család házának berendezését, életmódját mutatja be. A nap végére annyi élményt gyűjtünk, amennyi egy egész albumot is betöltene.

A túra 2022.06.11.-én 9:00-kor indul a Tisza-tavi Kerékpáros Centrum kilátója elöl Tiszafüreden.
Útvonal: Tiszafüred-Poroszló-Sarud-Dinnyéshát-Kisköre-Abádszalók-Tiszaörvényes-Tiszafüred
Túratáv: 68 km végig kerékpárút
Program hossz: 9 órát érdemes rászámolni pihenőkkel, látnivalókkal.
Költségek: kerékpárszállítás Nyíregyháza-Tiszafüred-Nyíregyháza 3000 Ft oda-vissza (a szolgáltatás minimum 12 főtől, vehető igénybe)
Tipp: Aki nem tudja megoldani a kerékpárszállítást, a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban bérelhet.
Poroszlói Tisza-tavi Vízi Sétány belépő: 1800Ft/felnőtt ( hajóval viszik a sétányhoz a látogatókat )
Kiskörei Tájház belépő: ingyenes

Lehetőség van Nyíregyháza-Tiszafüred (120 km) távot kerékpárral is megtenni a kalandvágyóbb bringásoknak. Részükre a Tiszafüredi Termál kempingben szállást ( sátor vagy faház) tudunk szervezetten foglalni, péntek (jún.10.) és szombat (jún.11.) estére.

Jelentkezni 2022.06.07-ig a zoldkeroprogram@gmail.com emailen vagy a 06 70 241 1800 telefonszámon.
https://zoldkero.hu/tisza-kerules-tekerj-zoldbe

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával valósul meg.
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt. A túrázók biztonsága érdekében a programváltozás jogát fenntartjuk. 

Címkék, kulcsszavak: 

Naptár dátum: 

vasárnap, 2022, május 22