Vasparipával mentünk, vesszőparipát készítettünk

Gasztro kerékpártúrán vettünk részt 2022.05.28.-án, de sokkal több volt ez, mint egy ízélmény. Hagyományőrző és kézműves foglalkozások sokasága várt ránk.

Kicsik és nagyok, nagymamák és unokák, nagycsaládosok is bekapcsolódtak mai túránkba, így létszámunk megközelítette az 50 főt. Népes csapatunkkal hamar magunk mögött hagytuk a város szürkeségét, és a  természet hívogató zöldje egyre inkább átvette az uralmat ahogy célba vettük Homoktanyát, programunk helyszínét.

    

 

Útközben, megálltunk egy rövid pihenőre a Lónyai csatorna mellett, ahol a vízinövénnyel vastagon benőtt víz vadregényes látványát csodálhattuk meg. Innen már csak egy rövidke táv volt úticélunkig, hiszen családi túránk helyszínéül egy közelebbi célpontot választottunk, erre a napra 36km-t terveztünk tekerni. A helyszínre érkezve már éppen az ebédidő közelített, így a kóstolójegy megvásárlását követően, szinte mindenki a gazdagon megrakott kenyérlángos ínycsiklandozó illata után nézett. A tetején lévő lillahagyma és húsosszalonna látványa maga igen gusztusos volt, az íze pedig fenséges. Desszert gyanánt pedig, aszalt gyümölcs és olajos magkeveréket kaptunk mellé. A laktató ebéd elfogyasztása után, ki -ki a maga kedve szerint töltötte az időt, hiszen látnivaló és program akadt bőven. Ki lehetett a csuhékészítés fortélyát próbálni, akár egy gyönyörű virágot formázni vagy vesszőparipát készíteni. A hölgyek körében nagy népszerűségnek örvendett a gyöngyfűzés, de volt gipszfestés és agyagozás. A férfiak az íjászkodásban tehették próbára magukat. A gyerekeknek pedig számos műsor, zenés program, ugrálóvár, arcfestés, lufihajtogatás, bohóc és más színes esemény szolgált, a közelgő gyereknap lévén.

    

De lehetett még sétakocsikázni is és a kézműves vásáron is sok értékes termék várta hogy gazdára találjon. Sokan modellt ültek egy portrérajzhoz is, ahol a fürge és szakszerű mozdulatok által, hamar elkészült a képmás. Vagy egy kedves képkeret mögé állva, egy családi fotót is meg lehetett örökíteni. A program zárása a tombolasorsolás volt, ahol érékes nyeremények találtak gazdára. S talán nem is lehetett volna stílusosabban zárni egy gasztro túrát, mint egy torta nyereménnyel, amit csapatunk nyert. Természetesen helyben fogyasztottuk el, így frissen, kalóriával feltöltve indulhattunk a hazaútra. Bár a szél felkerekedett délutánra és éppen szembe fújt, az odaúton során pedig volt a csapatunknak egy defektje is, mégsem szegte kedvét senkinek, mert számos élménnyel lettünk gazdagabbak a mai nappal is. 

A kerékpártúra a Tekerj a Zöldbe! túrasorozat része, ami a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség szervezésében az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával valósult meg.  

További képek a fotóra kattintva: 

Angi fotói : 

Címkék, kulcsszavak: 

Naptár dátum: 

szombat, 2022, május 28